Medus – vertinga gamtos dovana, kodėl verta dovanoti medaus dovanas? Nuo seno medus dovanojamas kaip dėkingumo, nuoširdumo ženklas. Ar gali būti jo per daug? Dovanodami medų linkime gėrio, stiprybės, saldaus ir laimingo gyvenimo, dėkojame už pagalbą, paramą, buvimą kartu.
Medus – viena iš pačių unikaliausių Gamtos dovanų, žmogui.
Kaip išsirinkti kokybišką medų? Labai svarbu nusipirkti ir naudoti natūralų, tikrą medų. Ką tik išsuktas medus yra skystas, tačiau vėliau jis kristalizuojasi, tai geros kokybės požymis. Kristalizuodamasis medus šviesėja, o ant sutirštėjusio medaus paviršiaus susiformuoja balta gliukozės plutelė, kuri laikoma itin vertinga. Tokį medų galima drąsiai pirkti.
Rekomenduojame renkantis medų išsamiai, pasidomėti apie bitininką, bičių laikymo vietą. Jei turite galimybę, nuvykti pas bitininką, “bičiuliai“ dažniausiai draugiški ir noriai bendraujantys žmonės. Jei nuvykę pas bitininką matote, jog aviliai nutolę nuo miestų, judrių gatvių, matote, kad netoliese miškai, natūralios pievos ar vandens telkiniai, būkite ramūs medus bus kokybiškas. Nebijokite bitininko paprašyti pauostyti, paragauti medaus. Siūlau rinktis medų iš kelių rūšių, kiekvienas žmogus turi savitą skonį. Vieniems patinka aštresnis grikių medus, kitiems švelnus pavasario žiedų medus.
Medus: Mūsų bitynai įsikūrę Anykųčių regioniniame parke prie Virintos upės slėnio. Meduje yra angliavandenių (fruktozės, gliukozės, sacharozės, maltozės), fermentų, mineralų, vitaminų, baltymų, eterinių aliejų, vandens.
Bitelis ŪKIS išskirtinis tuo, kad medų kopinėjame kiekvieną sezono mėnesį. Turime gegužės, birželio, liepos bei rugpjūčio žiedų medaus. Kiekvieną mėnesį žydi skirtingi augalai.
Gegužį: sodai, pienės, laukinės obelys, blizgės, klevai. Gegužės žiedų medus išskirtinis, greitai kristalizuojasi, yra šviesios spalvos, aromatingas, švelnaus skonio medus.
Birželį karaliauja jazminai, bijūnai, lubinai, ramunės, rugiagėlės, avietės. Birželio žiedų medus – geltonos spalvos, švelnaus skonio, lengvo aromato.
Liepos mėnesį karaliauja liepos ir dobilai. Medus – švarios gintaro, kartais net gelsvai žalsvos spalvos. Labai malonaus kvapo, skonis aštresnis.
Rugpjūtį dominuoja viržiai, grikiai bei pievų gėlės. Medaus spalva varijuoja nuo geltonos auksinės iki tamsiai rudos. Aitresnio skonio, pasižymintis labai maloniu aromatu.
Dauguma žmonių išsirenka jiems labiausiai tinkantį ir patinkantį medų.
Kaip laikyti medų?
Kad medus kuo ilgiau išliktų kokybiškas, išsaugotų gerąsias savybes, jį patariame laikyti sandariame stikliniame inde sausoje, vėsioje, tamsioje vietoje.Ūkininkas Linas Pravilionis : Ūkio kodas 4310138. Bityno pasas, išdavimo data, eilės Nr.42, 2012-08-02
Mokslinis šaltinis, kuriuo rėmėmės:
- Hewlings, S. J., & Kalman, D. S. (2017). Curcumin: A Review of Its Eff
- ects on Human Health. Foods (Basel, Switzerland), 6(10), 92. https://doi.org/10.3390/foods610009
Bičių duonelė / Bičių duona
Bičių duonelė arba bičių duona – rusvos spalvos, saldžiarūgščio skonio bičių produktas. Pagrindinę bičių duonelės dalį sudaro bičių surinktos žiedadulkės. Bitės jas sudeda į korio akeles ir užkonservuoja. Žiedadulkių mišinys, veikiant įvairiems mikroorganizmams, fermentams, drėgmei bei 35–36 laipsnių temperatūrai, maždaug per dvi savaites tampa bičių duonele.Bičių duonelės sudėtis
Bičių duonelėje yra baltymų, riebalų rūgščių, vitaminų, mikroelementų, fermentų, flavonoidų, angliavandenių.Kaip vartoti bičių duonelę?
Bičių duonelės rekomenduojama profilaktiškai vartoti po 10–15 g per dieną (pirmoje dienos pusėje po valgio). Pavartojus vieną mėnesį, daryti savaitės pertrauką. Vaikams bičių duonelės patartina vartoti po 1 arbatinį šaukštelį per dieną, rekomenduojama sulaukus 3 metų.Bičių duonelės maistinė vertė
Bičių duonos energinė vertė 100 g – 1008 kJ/ 238 kcal.Bičių duonelės laikymo sąlygos
Nors bičių duonelė nėra linkęs gesti produktas, geriausia ją laikyti vėsesnėje vietoje. Taip ji nepraras ir skonio, ir savo konsistencijos.Ūkininkas Linas Pravilionis : Ūkio kodas 4310138. Bityno pasas, išdavimo data, eilės Nr.42, 2012-08-02
http://bitininkas.lt/lt/?page_id=535Mokslinis šaltinis, kuriuo rėmėmės:Žiedadulkės
Žiedadulkės sunešamos bičių iš žydinčių augalų. Nuo augalų surinktas žiedadulkes bitės suvilgo nektaru ir ant kojelių nešasi į avilį.Žiedadulkių sudėti
Vanduo , angliavandeniai , baltyminės medžiagos ,baltymai (įskaitant ir fermentus) ,laisvos aminorūgštys ,sausųjų medžiagų, vitaminai.Kaip vartoti žiedadulkes?
Suaugusiajam rekomenduotina norma – apie 20 g per dieną (valgomasis šaukštas). Galite dienos normą suvalgyti užsigerdami šiltu vandeniu, galite žiedadulkes ištirpinti šiltame vandenyje ar žaliajame kokteilyje, jogurte, galite jų įsiberti į rytinę košę.Žiedadulkių negalima vartoti žmonėms, sergantiems bronchine astma, alergiškiems B grupės vitaminams. Vaikams rekomenduojama pradėti vartoti žiedadulkes sulaukus 3 metų. Dienos norma – tiek gramų žiedadulkių, kiek vaikui metų.
Žiedadulkių laikymo sąlygos: Nors žiedadulkės nėra linkęs gesti produktas, geriausia jąs laikyti vėsesnėje vietoje. Taip jos nepraras ir skonio, ir savo konsistencijos. https://lammc.lt/lt/naujienu-archyvas/biciu-ziedadulkiu-chemines-sudeties-tyrimai/3740Mokslinis šaltinis, kuriuo rėmėmės:
Ūkininkas Linas Pravilionis : Ūkio kodas 4310138. Bityno pasas, išdavimo data, eilės Nr.42, 2012-08-02
PRODUKTAI:
Rankų darbo brandintas “Obuolių sūris”: Sudedomosios dalys: Obuoliai 87 %, Cukrus 13 %. Laikyti sausai, kambario temperatūroje, 100% rankų darbo be konservantų. Kilmės šalis Lietuva. Gamintojas: MB “ Pjauk Grybą”
Obuolių sūris su Čili pipirais: Sudedamosios dalys: Obuolių tyrė 74 %, džiovinti obuoliai 1,5 % Cukrus 13 %. čili prieskoniai 0,003%. Laikyti sausai, kambario temperatūroje, 100% rankų darbo be konservantų. Kilmės šalis Lietuva. Gamintojas UAB “Vilroka”.
- Prieskoniai : Prieskoninių žolelių mišinys „Rimtas reikalas“ (Jautienai, avienai, žvėrienai. Sudedamosios dalys: mėtos, rozmarinas, lauro lapai, kadagio uogos), 25 g Prieskoninių žolelių mišinys „Gardus“ (Salotoms, sriubai, vištienai. Sudedamosios dalys: džiovinti svogūnai, pomidorai, paprikos, svogūnų laiškai, bazilikas, monarda, petražolė, raudonėlis, česnakų laiškai), 25 g Prieskoninių žolelių mišinys „Čili mylėtojų“ (Sudedamosios dalys: saldi paprika, čili pipirai, svogūnų ir česnakų laiškai, džiovinti pomidorai, porai), 25 g. 100% rankų darbo be konservantų. Kilmės šalis Lietuva. Pastaba: sudėtis gali nežymiai keistis. Naudojimas: 0,5 – 1 šaukštelis , Laikyti sausai, kambario temperatūroje. Gamintojas : Roma Dambrauskienė , maisto tvarkymo subjekto NR. 34, 2014-02-19.
- Džiovintų žolelių arbata:
Žolelių arbatos mišinys stiklinėje kolbelėje, 13 ml., 43 ml. Pakuotėje 20 gr., ar 10 gr. „Šilti linkėjimai“ Sudedamosios dalys: rožių, medetkų ir gėlių žiedlapiai, siauralapio gauromečio lapeliai, mėta.
Žolelių arbatos mišinys stiklinėje kolbelėje, 13 ml. 43 ml. Pakuotėje 20 gr. ar 10 gr. „Levandų arbata“ Sudedamosios dalys: melisa, siauralapis gaurometis, levandų žiedai.
Paruošimo būdas: 1 arbatinį šaukštelį užplikyti karštu vandeniu ir palaikyti 8-10 min. ,Laikyti sausai, kambario temperatūroje, 100% rankų darbo be konservatų. Kilmės šalis Lietuva. Pastaba: sudėtis gali nežymiai keistis. Gamintojas : Roma Dambrauskienė , maisto tvarkymo subjekto NR. 34, 2014-02-19.
- Ledinukai Gaidelis:
- Medaus skonio, sudedamosios dalys: gliukozės sirupas , cukrus, vanduo, natūralus medus 5%. Be jokių priedų. Natūralus medinis kotelis, Svoris 22 +/-1 g., Laikyti sausai, kambario temperatūroje, 100% rankų darbo be konservantų . Kilmės šalis Latvija . Gamintojas: SIA “ Lielauces Klingers”. Braškių skonio, sudedamosios dalys: gliukozės sirupas, cukrus, vanduo, braškių sirupas 0,11%Svoris 22 +/-1 g. Laikyti sausai, kambario temperatūroje,100% rankų darbo be konservantų. Kilmės šalis Latvija . Gamintojas: SIA “ Lielauces Klingers”. Šaltalankių skonio, sudedamosios dalys: gliukozės sirupas, cukrus, vanduo, šaltalankių sirupas 2,5 %. Svoris 22 +/-1 g. Laikyti sausai, kambario temperatūroje 100% rankų darbo be konservantų. Kilmės šalis Latvija . Gamintojas: SIA “ Lielauces Klingers” Svarainių skonio, sudedamosios dalys: gliukozės sirupas, cukrus, vanduo, svarainių sirupas 2,5 %. Svoris 22 +/-1 g. Laikyti sausai, kambario temperatūroje 100% rankų darbo be konservantų. Kilmės šalis Latvija . Gamintojas: SIA “ Lielauces Klingers”
- Uogienės – Aviečių uogienė: sudedamosios dalys: gliukozės ir fruktozės sirupas , avietės 50 %, cukrus . Laikyti sausai, vėsiai ne aukštesnėje kaip 0 ° + 25 ° kambario temperatūroje. 100% rankų darbo be konservantų Kilmės šalis Lietuva Vyšnių uogienė: sudedamosios dalys: gliukozės ir fruktozės sirupas , vyšnios 50 %, cukrus . Laikyti sausai, vėsiai ne aukštesnėje kaip 0 ° + 25 ° kambario temperatūroje. 100% rankų darbo be konservatų Kilmės šalis Lietuva. Spanguolių uogienė: sudedamosios dalys: gliukozės ir fruktozės sirupas , spanguolės 50 %, cukrus . Laikyti sausai, vėsiai ne aukštesnėje kaip 0 ° + 25 ° kambario temperatūroje. 100% rankų darbo be konservantų Kilmės šalis Lietuva. Gamintojas UAB “Vilroka”
- Džiovinti obuoliukai: Sudedamosios dalys: Obuoliai -100% Svoris – 30 gr, , Laikyti sausai, kambario temperatūroje 100% rankų darbo be konservantų. Kilmės šalis Lietuva.. Gamitojas MB “ Pjauk Grybą”.
- Įvairių formų meduoliai: Sudedamosios dalys: KVIETINIAI MILTAI, sviestas, cukrus, KIAUŠINIAI, medus, auksaspalvis sirupas (cukraus sirupas, druska), prieskonių mišinys (gvazdikėliai, cinamonas, kardamono sėklos, muskato riešutai, kvapieji pipirai, imbieras), kepimo milteliai, dažikliai. Laikyti sausoje, vėsioje vietoje. Meduoliukus rekomenduojama suvartoti per 3 mėnesius nuo pagaminimo datos. Kilmės šalis Lietuva
- Vaisinių saldainių mišinys: Sudedamosios dalys: cukrus, gliukozės, citrinos rūgštis, natūralios kvapiosios medžiagos, natūralūs dažikliai – augaliniai ekstraktai (dilgėlių, ciberžolių, morkų ir burokėlių).Šie rankų darbo ledinukai pagaminti be dirbtinių dažiklių ir skonio priedų. Gražią spalvą jiems suteikia įvairių augalų ekstraktai: raudona spalva tai burokėliai, geltona – ciberžolė ir morkos, žalia – špinatai ir dilgėlės. O saldainių sudėtyje esantys natūralūs eteriniai aliejai ne tik suteikia skonį, bet ir yra naudingi. Vaisių skonio saldainių rinkinį sudaro aviečių, apelsinų, citrinų ir kitų vaisių skonio ledinukai. Kilmės šalis: Vokietija